Islam4peace peniru?

Assalamualaikum w.b.t..

Ana post benda ni untuk menjawab persoalan2 di Islam4Peace.Net yang mengatakan kami meniru website lain seperti Iluvislam,.dll.

Ana cukup terkilan dengan sikap segelintir masyarakat yang seolah-olah mahu menyekat jalan dakwah di dunia maya. Salahkah kita mahu mengembangkan medan dakwah dengan mewujudkan website2 berunsur dakwah yang baru?

Ana petik kata-kata seorang hamba Allah ni :

laman ni macam kekurangan identiti sndiri..bagai duplikasi iluvislam juga halaqah online..knp ye?..kan dah ade dah yg lain..

Ya. Memang matlamat kami dan Iluvislam adalah sama iaitu untuk berdakwah melalui alam siber. Untuk pengetahuan, Iluvislam merupakan cetusan idea senior2 kami sendiri.

Salahkah kita mempunyai misi dan matlamat yang sama? Salahkah kalau kita sama-sama menyumbang ke arah jalan kebaikan? Salahkah kita membuka jalan baru dan menambahkan lagi website2 berunsur dakwah di alam maya ini?

Apa-apa pun, kami memang tak berniat untuk meniru atau menandingi mana-mana website. Kami cuba bawa kelainan dengan mempelbagaikan lagi sumber tarbiyah di alam siber. Selain matlamat kami untuk mengadakan pertemuan/usrah sesama ahli di alam realiti.

Jadi, tak perlu pertikaikan status sesebuah laman web berunsur dakwah. Asalkan ianya bermanfaat dan lebih ke arah usaha dakwah, ayuh, teruskan sokongan anda tanpa ada rasa assabiyah dengan laman web dakwah yang jauh lebih berpengalaman dan maju ke hadapan.

Sekian.

Wassalam.

Teruskan menyokong Islam4Peace.Net…Peace~

Advertisements

4 Responses

  1. salam..
    hurm..
    tu la namenye ujian..
    sy suke islam4peace..
    walaupun masih baru..
    pedulikan ape y org kate…
    huhuh
    troskan pejuangan.,,

  2. xpe..abaikan je kata2 tuh
    yakinlah dgn usaha korg sndiri
    dan insya-Allah…
    Allah berkati usaha korg..
    tahniah!

  3. tape ahh..truskan usahe je.kritikan baik kite trime.

  4. Iya.. benar2.

    Sama la juga mcm badan dakwah yg ada. Jangan sesekali menghalang2 badan dakwah lain untuk berdakwah. Nak tiru takpa, tapi jangan menghalang-halangi.

    Seharusnya saling membantu dan saling melengkapi. Jika sudah ada 2,3 hatta beratus laman web Islam. Kan lebih baik andai ada 1000 laman web Islam lagi walau identitinya lebih kurang sama.

    Dapat juga kita manandingi laman2 web dakyah.
    Wallahua’lam. Moga usaha ini terus berjalan kerana ALLAH swt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: